"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

10 Съвета за успешно попълване на документи за нова работа

Не е тайна, че кандидатстването за работа е еднообразно и времеемко занимание. Въпреки това, трябва да съумеете да дадете 100% от себе си пред всяка компания, за която кандидатствате, защото, когато става дума за човешки взаимоотношения, първите впечатления са най-значими.

По-голямата част от работодателите следват определен процес за подаване на кандидатурата. Възможно е вашият работодател да ви помоли да попълните бланка с въпроси – онлайн или на живо, по време на интервюто, или преди него. По този начин интервюиращият ще получи нужната му информация, дори и да не сте я включили във вашето CV.

Ето защо ви подготвихме чеклист, който ще ви помогне да се представите безупречно при всяко кандидатстване за работа.

1. Подгответе правилните документи и ги вземете със себе си

Добре е да подготвите копия на всички нужни документи преди интервюто и да ги вземете с вас. Ще ви трябва:

 • Копие от обновената ви автобиография.
 • Списък с препоръките, дадени ви от бивши работодатели
 • Документ с обявата за работа, за която кандидатствате

2. Внимателно прочетете инструкциите на бланката, която трябва да попълните

Почти половината от кандидатите за дадена свободна позиция не спазват указанията, дадени им от рекрутъра. Не бързайте да попълвате или подписвате документи, преди да сте ги прочели внимателно. Обърнете внимание дали на бланката има инструкции за попълване. Така ще избегнете повтарянето на информация или грешки при попълването. Ако не разбирате какво се изисква от вас, не се притеснявайте да помолите специалиста човешки ресурси за съдействие.

Имайте предвид, че едно от основните умения, които работодателите ценят и търсят, е именно правилното спазване на инструкции и указания. Ако успеете да се справите безупречно с попълването на информацията за вас, вие ще демонстрирате това умение още преди да сте започнали работа в съответната компания.

3. Пишете четливо и проверете данните за грешки

Попълнете апликационната бланка четливо и без правописни грешки. Старайте се да не задрасквате и да пишете подредено и разбираемо. Уверете се, че имейла и телефонният ви номер са написани правилно. Също, важно е да оставяте достатъчно свободно място между думите и да спазвате граматичните и пунктуационни правила.

4. Уверете се, че информацията за бившите ви работодатели е коректна

Проверете дали сте написали правилно имената, адресите и телефонните номера на предишните си работодатели. Уверете се, че датите, които сте посочили като начални и крайни, са правилните.

5. Попълнете абсолютно всички полета

Ако в бланката има въпроси за предишните позиции, които сте заемали, не пишете просто “погледнете резюмето ми”, защото не само ще прозвучите грубо, но и ще изглеждате като мързелив човек. Вместо това, попълнете всички полета и отговорете на въпросите правилно и, най-важното, не пропускайте да демонстрирате защо именно вие сте най-подходящият кандидат за позицията.

6. Напишете пълните наименования на квалификациите, които притежавате

Не предполагайте, че работодателят ви знае какво означават всички акроними във вашата автобиография. Просто напишете пълните наименования на вашите квалификации, работни позиции, курсове и др.

7. Не оставяйте неотговорени въпроси

Дори и даден въпрос да не се отнася за вас, в никакъв случай не оставяйте празно поле. По-добре би било да напишете, че този въпрос не е приложим във вашия случай -“not applicable” (не е приложимо).

Не се изкушавайте да преувеличавате или да давате изцяло невярна информация за вас и опита ви. Все пак, по време на интервюто ще трябва да защитите познанията и уменията си. Също така, при полагане на подписа си, след попълване на бланката, вие удостоверявате, че информацията, която сте дали е вярна.

8. Не давайте точна сума, когато ви попитат за желаната заплата

Избягвайте да изисквате от работодателя си точна сума, когато ви попитат за очакванията ви по отношение на месечното възнаграждение. По-добрата практика е, да определите долна и горна граница, или да напишете, че сте склонни да преговаряте по този въпрос. Разбира се, по време на интервюто ще имате повече възможност да разговаряте на тази тема. Вижте как да договорите вашата заплата.

9. Не пропускайте да добавите списък с вашите препоръки в кандидатурата си

Ето защо ви е нужно да носите списък с препоръките ви! Не бихте искали да прекарате часове в усърдна работа, след това да получите поощрение за това и накрая да не го използвате във ваша полза.

10. Отново проверете дали не сте допуснали грешки при попълването на бланката

Ако трябва да запомните едно нещо от тази статия, то е че проверката е ключова за успешното кандидатстване на работа. Не говорим за бързо “сканиране” на написаното, а за внимателно прочитане (поне няколко пъти) преди да предадете бланката на работодателя си.

Ако имате нужда от помощ при кандидатстване за работа, не се колебайте да се свържете с нас за съвет. Консултантите на H2H ще ви запознаят с работещи инструменти, чрез които да презентирате успешно качествата и уменията си.

Не пропускайте да разгледате свободните ни позиции в сферата на IT и BPO.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

и научавайте първи за всички новини

  Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

  и научавайте първи за всички нови позиции

   Ще отделим специално време, за да се запознаем детайлно с нуждите на Вашия бизнес при достигането на резултати.

   Способни сме да достигнем и непостижимото. Това ни прави перфектния партньор за целящите неограничени успехи.

   Считаме, че коректните отношения са по-важни от всичко. Поддържаме високи нива на професионализъм, изграждайки взаимоотношения.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Успехите ни са най-завидното доказателство за това колко много обичаме работата си. Страстта е нашата отличителната черта и задължителна съставка на всеки наш проект.