"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

10 вида колеги, които ще срещнете в офиса

Без значение дали говорим за Белият Дом или за магазина по левче зад ъгъла, където и да работите има определени типове колеги, които със сигурност ще срещнете в офиса.

От невинно дразнещия, който изпраща по 10 почти еднакви имейла в секунда, до най-добрия ни помощник, без когото денят в офиса просто не е същият, определено тези персонажи не са чужди на никого.

И, тъй като прекарваме по-голямата част от деня си на работа, е добре да умеем да толерираме хората в офиса и да гледаме по-ведро на техните особености. Затова ви предлагаме да се настаните удобно, да вземете доброто си настроение и да имате готовност да препратите статията ни към вашите колеги, защото неминуемо ще ги откриете в следващите редове.

Внимание!

1. Всеки тип колега може да е, както от мъжки, така и от женски пол.

2. Всички прилики с действителни лица са случайни… обещаваме!

Вечно Заетият

Вечно Заетият колега е толкова затрупан от работа, че дори няма време да ви каже “Добро утро”, а още по-малко да си поговори с вас или да ви помогне за някой важен проект. Той отговаря на имейлите ви само след като сте му напомнили, че това се очаква от него…поне около двайсет пъти. Дано не ви се налага да работите по общ проект, защото Вечно Заетият ще източи и последната минута от работния ви ден, занимавайки ви със “спешен проблем”, който не подлежи на отлагане (дори когато сте го обсъдили поне няколко пъти и ситуацията е под контрол). Всичко, което Вечно Заетият прави, е изключително важно и с приоритет. Работата на другите му се вижда като детска игра или разходка в парка в сравнение с неговата. 

Можете да го намерите на бюрото му (включително през уикенда и след работно време). Ключовият цитат на Вечно Заетият е:

“Нямам време да дишам.”

Недискретният

Разбира се, нормално е да се интересуваме от живота на колегите си. Все пак не сме безчувствени роботи. С изключение на Недискретния колега, който използва всяка удобна учтивост, за да започне своя подробен монолог, пълен с детайли, които повечето от нас не биха споделили дори и на психотерапевта си. Ако някой представител на Недискретния колега чете този текст, искаме да му кажем, че: никой не иска да вижда повече от няколко снимки от последната ти отпуска, детайлите около любовния ти живот или ни карат да завиждаме, или да се чувстваме неловко и да, трябва непременно да посетиш личния си лекар за онзи проблем със стомаха, за който ни разказа в детайли.

Можете да намерите Недискретния до кафе машината в офисната кухня, която той възприема като своята сцена. Неговата ключова реплика е прекалено дълга и лична, за да я поместим в статията ни.

Подмазвачът

Подмазвачът не винаги е най-добрият служител, но винаги изглежда сякаш е перфектен в очите на другите. Подмазвачите често почистват кафе машината и се уверяват, че офисната кухня е подредена. Те спазват крайните срокове на проектите си безупречно, обръщат внимание на детайлите и правят неща, които им позволяват да изпъкнат пред шефа, дори и да са умни колкото найлонова торбичка, пълна с крем карамел.

Най-често ще ги намерите в офиса на шефа преди работно време, докато поливат цветята му и внимателно забърсват праха от бюрото му. Ключовият им цитат е:

“Разбира се, че мога да остана до по-късно!”

Клоунът

Клоунът в офиса всъщност трябва да бъде наричан с други, по-подходящи за него прякори, като например офисният расист или офисният сексуален насилник. Тъй като Клоунът се смее след всяка своя реплика, подходящ прякор би бил също и офисният социопат или офисният нарцисист. За да не обидим някого, ще го наричаме офисния клоун, защото той самият иска да бъде такъв. Знаете за кого говорим, сигурни сме.

Най-често Клоунът е далеч от работното си място, в другия край на офиса, “висейки” на главата на свой колега, който е прекалено учтив, за да го изгони. Ключовият му цитат е:

“Не беше чак толкова груба шегата, стига сега.”

Прекалено Директният

На Прекалено Директният колега не му пука за емоционалното състояние на другите в офиса. Това, което има най-голямо значение за него, е да заяви мнението си по най-директния възможен начин. Опитвате се да скриете факта, че днес не сте свършили и половината от задачите си, заради личен проблем? Прекалено Директният колега не би пропуснал да отбележи размотаването ви, дори и пред началника. Този тип колеги са изключително подобни на Клоуна, с разликата, че дори не се опитват да изглеждат сякаш думите им са шега.

Ще намерите Прекалено Директния точно там, където иска да се намира, просто защото никой не смее да му каже и “копче”. Неговата ключова реплика е:

“Няма какво да ми се сърдите, всички си го мислихте.”

Мрънкащият

Всеки офис си има своя Мрънкащ колега. Той винаги намира нещо, което го дразни толкова много, че се чувства задължен да сподели мъката си с всеки в цялата сграда (а ако му се отдаде такава възможност и в цялата страна). Това може да са лошите пътища, натовареният трафик (сутрин, по време на обедната почивка или вечер), храната от закусвалнята зад ъгъла, климатикът, заплатата, шефът, работата и какво ли още не. Заслушайте се и ще се убедите в правотата на думите ни, защото Мрънкащият се оплаква дори и в момента, докато четете тази статия. Позитивното на този тип колеги са непрестанните изненади, които ти поднасят – толкова са непредвидими, че никога не знаеш какво може да развали настроението им.

Ще намерите Мрънкащия колега в офиса на специалист човешки ресурси, докато попълва поредното оплакване. Ключовият му цитат е:

“Какво е това нещо!? Така не може да се работи!”

Бърборкото

Бърборкото знае абсолютно всички клюки, свързани с колегите, офиса и цялата компания и не се притеснява да ги сподели с когото му падне. Разбира се, той не проверява слуховете преди да говори за тях и не го интересува дали информацията е преувеличена, вярна или грешна. Важни за него са петте минути слава, които непрекъснатото му бърборене често му осигурява.

Тези самопровъзгласили се работни репортери прекарват повече време до водния диспенсър или около машината за снаксове, отколкото на бюрото си. Ключовата им реплика е:

“Не казвай на никого, но… ”

Немотивираният

Немотивираният колега е всеки, чиято житейска философия е достигнала етапа “прекалено съм стар за тази работа”, без значение от реалната му възраст. Това са хората, които се оплакват за всяка миниатюрна технологична промяна в офиса, като например смяна на принтер или добавяне на електронна картова система за пропуск. Те често се оплакват и от промени в работния протокол, не толкова защото са против тях, а просто защото не искат да си правят труда да научат новите правила. Понякога Немотивираният колега помага на другите в офиса, но обикновено ще го чуете да въздиша тежко и да пъшка, когато от него се очаква да свърши някоя задача.

Немотивираният колега рядко напуска бюрото си, така че можете да го намерите там, освен ако не е отишъл да си налее обичайната чаша кафе за деня. Неговата култова реплика е:

“Едно време, какви офиси имахме, какви резултати постигахме!”

Фитнес Маниакът

Всеки от нас е изпитвал затруднение при балансирането на служебните и личните взаимоотношения, докато се опитва да води здравословен начин на живот. Единствено колегата Фитнес Маниак прави изключение. Той всекидневно използва пространствата в офиса, за да се преоблече в спортния си екип, или пък да го свали и да сложи сакото. Цялата тази процедура кара колегите му да се чувстват като абсолютни мързеливци. Това не е готино, Фитнес Маниак! Програмата за тренировки на служителите в един офис трябва да се третира като любовният им живот: не ни интересува какво правите през свободното си време, просто не го “носете” в офиса и много молим, вземете душ след това!

Ще намерите Фитнес Маниака пред огледалото в мъжката тоалетна, докато се опитва едновременно да стегне бицепса, трицепса и предмишницата си. Ключовата му реплика е:

“Първата стъпка е най-трудна.”

Нормалният

Може би, Нормалният колега е вашият най-добър приятел в офиса. Разбира се, той също има своите странности, но кой няма такива? Нормалният колега прави дните ви по-леки, като не само ви помага в работата, но и изслушва притесненията и идеите ви. Той е вашият “партньор в престъплението”, винаги когато сте намислили да скроите забавен номер на Бърборкото или на Мрънкащия. Нормалният колега няма да си припише чужди заслуги и ще ви подкрепя, когато се изправите на словесен двубой срещу някой колега (дори и срещу Прекалено Директния!). Ако в живота ви има нормален колега, не го оставяйте да си замине, защото той е сламката, за която можете да се хванете, когато се чувствате като Немотивираният или Вечно Заетият.

Ще намерите Нормалният колега винаги, когато имате нужда от него. Неговата ключова реплика е:

“Споко, сега ще оправим таска. Пие ли ти се бира след работа?”

Ако сме ви накарали да се засмеете поне веднъж, не пропускайте да разгледате и другите статии в блога ни!

A, aко в офиса ви има прекалено много Mрънкащи, Немотивирани или Прекалено Директни колеги, потърсете спасение в нашите свободни позиции в сферата на BPO and IT.

Не откривате мечтаната позиция? Изпратете ни вашето CV още днес и консултантите ни ще се свържат с вас, за да обсъдят възможностите за съвместна работа.

H2H ви помага да развиете вашия потенциал.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.