грешки при изготвяне на cv

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Кои са най-честите грешки, които допускаме в изготвянето на CV?

Всеки работодател получава десетки автобиографии при обявена свободна позиция. За да се откри вашето CV пред останалите кандидатури ще трябва да го оформите така, че да „работи“ за вас.
CV-то показва как вашата подготовка отговаря на нуждите на бъдещия ви работодател. Ето защо дори и да сте вложили много време и усилия в търсене на работа, някоя досадна грешка в CV-то може да провали всичко.

Подобряването на вашето CV ще ви помогне да получите много по-добри резултати при търсенето на работа. Ето кои грешки се допускат най-често:

  • Правописни и граматически грешки – Дори да кандидатствате за работа, където писането не е задължително ключово умение, грешният правопис показва липса на внимание и незаинтересованост. Няма нищо по-отблъскващо за един работодател от тези досадни, малки грешчици, които всички допускаме в някакъв писмен текст.
  • Редовно пренаписвайте своето CV – Написването на универсална автобиография няма да ви открои. Нужно е да отделите време за персонализиране на CV-то ви за всяка работна позиция. Всеки работодател има ясно определен набор от нужди и изисквания за всяка свободна позиция. Вашето CV трябва да покаже защо сте подходящият човек за тази конкретна роля.
  • Фокусиране върху задълженията, а не върху постиженията – Не давайте оценка за себе си, вместо това опишете как сте се справяли със задълженията. Помислете за успешни кампании, нови процедури, увеличаване на продажбите и конкретната стойност, която сте допринесли в предишната си работа. Не всички задачи  имат измерими KPI, но помислете за причините и примерите за това как сте оказали въздействие и какво можете да донесете на новия си работодател.
  • Прекалено дълго CV – Автобиографията трябва да бъде кратък и фокусиран документ. Целта му е да ви спечели интервю. Това не е запис на всяка работа, която някога сте имали, или задача, която някога сте изпълнявали. Повечето автобиографии не трябва да имат повече от 2 страници. Автобиографията не е вашата житейска история. Дългите, трудни за четене, нефокусирани автобиографии дават по-скоро лоши резултати.
  • Лош формат – Вашата автобиография трябва да бъде добре организирана, лесна за четене и лесна за сканиране. Заложете на изчистен дизайн, когато подготвяте своята автобиография и стандартни шрифтове като Arial или Times New Roman. Поддържайте дизайна чист и професионален. Уверете се, че файла е лесен за четене на екран и е запазен във формат удобен за отваряне и прикачване като PDF документ.  
  • Неточна информация – Целият смисъл на добавянето на вашите данни за контакт към автобиографията е, бъдещия работодател да може да се свърже с вас, за да уговорите интервю. Проверете дали всички ваши данни за контакт и информация, която сте попълнили в CV-то си е точна и правилна.
  • Използване на неподходящ имейл адрес  – Ако все още използвате имейл адреса, който сме настроили в гимназията, може би е време да го промените, преди да изпратите следващото си CV за работа.  bigbooty87@example.com може да е било смешно тогава, но със сигурност няма да ви спечели точки. Вместо това изберете професионално звучащ имейл адрес, за предпочитане съдържащ вашето име и фамилия или негова разновидност.
  •  Лъжа – Без значение колко силно искате работата, никога не е добре да лъжете в автобиографията си – независимо дали това е преувеличение на квалификацията ви, украсяване на датите на работа или изцяло измисляне на длъжност, която никога не сте заемали.

Рекрутърите прекарват по-голямата част от деня си в преглед на автобиографии и понякога нещо съвсем дребно може да се окаже фатално пред работодателя – независимо дали става дума за неволна правописна грешка или явна лъжа. Така че, ако сте допуснали някоя от тези често срещани CV грешки, сега е моментът да ги поправите!

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога