"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Как да се представим добре, ако ни поканят на интервю за работа – Олга от H2H

Основната цел на нашата автобиография е да ни спечели покана за интервю и да ни намери мечтаната работа. Но това е само началото и може да се каже, че е най-лесната част от целия процес. Много кандидати не осъзнават сериозността на едно интервю и като че ли пренебрегват най-важната част – да отидат подготвени и да си спечелят позицията.

Нека си представим, че сте си подготвили перфектна автобиография (CV) и мотивационно писмо и те толкова са впечатлили потенциалния ви бъдещ работодател, че той е решил да ви покани на интервю. Но интервюто за работа никога не е лесна задача. Само за час, а понякога и по-малко или повече, трябва да впечатлите някой напълно непознат, като представите всичко онова, което знаете и умеете по най-добрия възможен начин.
Съществуват няколко важни правила, които могат да ви помогнат много за отличното представяне по време на интервюто за работа.

 1. Направете предварително проучване
  Не препоръчително, а е задължително да се запознаете с бъдещия ви работодател. Посетете сайта на компанията и разберете в коя индустрия се развива, с какво се занимава, какви проекти има и прочие. Това прави много добро впечатление на интервюиращите и показва, че наистина желаете да получите позицията.
  Също така повечето компании вече имат и профили в социалните мрежи като LinkedIn, Facebook и Twitter, където може да намерите и друга интересна и любопитна информация за тях.
 2. Подгответе се за “клиширани” въпроси
  Обикновено поне част от въпросите на интервюто за работа са малко или много “клишета”:
  – Какво знаете за нашата компания?
  – Защо смятате, че сте подходящ за тази позиция?
  – Къде се виждате след 5 години?
  – Каква заплата очаквате?
  – Кои са силните и слабите ви страни?
  Помислете за всички въпроси от този тип, които може да очаквате и си набележете най-добрите отговори, които може да дадете предварително, още преди срещата. Така не само ще сте по-добре подготвени и спокойни, но и ще успеете да създадете максимално добро впечатление без да се налага да правите дълги паузи между въпроса и отговора.
  Не забравяйте да си подготвите въпроси, които да зададете на интервюиращите. Повечето от тях предоставят възможност на кандидатите да задават въпроси, в края на интервюто. Това е моментът, в който може да направите добро впечатление с вашата заинтересованост към позицията и компанията.

3. Подберете си подходяща визия
Първото впечатление е особено важно, затова не трябва да се пренебрегва смисълът му. Както се казва в една известна поговорка “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Подберете си подходящо облекло и прическа, не прекалявайте много с грима, за да не е натрапващ. Опитайте се да сте максимално натурални.

4. Внимавайте с подвеждащи въпроси
Много от интервюиращите обичат да задават така наречените подвеждащи въпроси, за да видят как ще реагирате и отговорите. Никога не говорете лошо и не злепоставяйте стария/ сегашния си работодател. Това прави лошо впечатление и може да ви изиграе лоша шега. Ако попитат за слабите ви страни, се старайте да отговорите по такъв начин, който да показва че работите по тях и се стараете да ги надградите.

5. Бъдете точни за интервюто
Никога не закъснявайте за интервю. Предварително се запознайте с локацията на компанията и гледайте да сте поне 10 минути по-рано от уречения час. Направете така, че да предвидите евентуално задръстване, закъснение на автобус или метеорологични условия. Ако все пак закъснявате, то задължително се свържете с интервюиращите, за да ги предупредите, че ще закъснеете. Не ги оставяйте в неизвестност дали ще се появите на интервюто или просто закъснявате.

Пътят към мечтаната оферта за работа е да излъчвате увереност, да сте позитивни и да сте в състояние да докажете, че отговаряте на изискванията за дадената позиция. За да сте максимално подготвени за това, което ви предстои, е желателно да следвате тези няколко съвета. Разбира се има и други правила или съвети, които трябва да имате в предвид, като например невербалната комуникация (усмивка, поза на тялото, жестове и очен контакт) и спокойствието по време на интервюто, което трябва да излъчвате

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving seamless results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that honesty and scrupulousness in any relationship are crucial and more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building long-lasting relationships with our clients and candidates.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most solid proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.