Заплата за работа

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Как да договoрите вашата заплата?

Заплатата е един от най-важните критерии при избора на работа. Също така е класирана в ТОП 5 на най-важните критерии заедно с: удовлетвореност на работното място, ценностите на компанията, сигурност на работното място и възможност за кариерно развитие. Как да договорим заплатата си на интервю за работа през 2021 г.? Ето няколко насоки:

Разлика между възнаграждението и заплатата

Първо, трябва да запомните, че заплатата е само част от общото възнаграждение на служителя. Заплатата е парична сума, платена за извършена работа. Обикновено говорим за брутна заплата (преди данъци) и нетна заплата (това, което получавате след данъци).

Възнаграждението включва заплатата и всички други обезщетения, които не са включени в нея: ваучери за храна, допълнителна застраховка, карта за транспорт, служебен автомобил и др.

Приготви се

Подготовката е много важна, когато искате да договаряте заплатата си по време на интервю за работа. По време на вашата подготовка трябва да се вземат предвид много фактори, включително вашия профил, настоящия пазар на труда и особено добавената стойност, която ще донесете на компанията. Никога не забравяйте, че ако компанията набира персонал, това е така, защото те се нуждаят от вас!

Твоят профил

Вашето ниво на обучение, университетът, който сте завършили и предишният ви професионален опит, всичко това са елементи, които ще ви помогнат да се позиционирате и да знаете за какъв диапазон на заплатата може да претендирате. Но това не е единственият критерий, необходимо е да се вземат предвид и външните фактори.

Пазарът на труда

Вашият сектор на работа, градът/ регионът, в който искате да работите, видът бизнес, към който се насочвате (малки, средни или големи компании), също ще повлияе на заплатата, която ще ви бъде предложена, и на вашия марж за договаряне. Имайте предвид, че е по-лесно да договаряте заплатата си в малък структуриран бизнес, отколкото в по-голяма компания, където често има скали на заплатите и кариерни пътища.

Подходете добре към въпроса

Разглеждането на въпроса за заплатата може да изглежда сложно и лесно да накара кандидатите да се чувстват неудобно. Това обаче е важна стъпка и не трябва да се срамувате да споменете очакванията си за заплата. Напротив, кандидат, който се осмели да повдигне тази тема, може да се разглежда като смел!

С агенция за подбор на персонал

Ако работите с агенция за подбор на персонал като H2H, консултантът по подбор обикновено ще утвърди вашите очаквания за заплата при първото обаждане. Същият този консултант ще се погрижи да договори вашето обезщетение за вас със своя клиент, компанията, към която се насочвате.

В тези случаи вече не е необходимо да обсъждате заплатата с работодателя, защото предварително сте споделили за очакваното от вас възнаграждение.

Без агенция за подбор на персонал

Ако кандидатствате директно за позиция в дадена компания, тогава ще трябва да решите въпроса за възнаграждението сами по време на интервюто.

Първо, проведете интервюто си по естествен начин. Отговорете на въпросите на мениджърите и се уверете, че позицията отговаря на вашите очаквания. По-конкретно, това ще даде възможност на вашия интервюиращ да повдигне известния въпрос „По отношение на очакванията за вашата заплата, как се позиционирате?“.

Ако интервюто приключи и не сте успели да изчистите проблема със заплатите, поемете инициативата в свои ръце и използвайте последната част от интервюто, за да попитате: „Що се отнася до заплащането, какъв е вашият диапазон за тази позиция?“.

Използвайте диапазон на заплата

Важно е винаги да се използва диапазон, когато се говори за заплата. Всъщност това улеснява намирането на споразумение между работодател и кандидат по време на интервю.

Вашият „нисък“ диапазон ще бъде вашият минимален приемлив за дадена позиция, под който вече не сте съгласни да преговаряте. Вашият „висок“ диапазон, от друга страна, трябва да бъде реалистичен и да представлява заплата, за която бихте се радвали да работите. Говоренето в „диапазон” на заплата дава възможност да се осигури рамка за преговори, да се коригират очакванията и на двете страни и да се знае вашата преговорна граница.

Методът на договаряне

Въпросът е просто да се даде диапазон, който след това да служи като отправна точка за преговорите. Едно просто и ефективно решение би било да попитате интервюиращия какъв е очакваният диапазон на заплатите за тази позиция. Така:

Ако високият диапазон, даден от интервюиращия, е под вашите очаквания, можете да опитате да преговаряте за по-висока заплата. Ако даденият диапазон е над вашите очаквания, тогава ще имате възможност да договаряте заплатата си още по-добре! Това е причината, поради която е за предпочитане да се знае обхватът на дадена позиция, преди да я заемете.

Преговаряйте вашия пакет от допълнителни придобивки, а не само за вашата заплата

Очевидно е, че сумата, събрана в края на месеца, е важна за всеки служител, но не забравяйте, че има и други аспекти на социалния пакет на служителите, които бихте могли да използвате при преговорите. Включвайки други елементи на компенсация във вашите преговори, вие създавате повече пространство за преговори с вашия работодател.

При еквивалентна заплата, служител, който ще има право да работи отдалечено, който ще има осигурен транспорт, застраховка, допълнително здравно осигуряване, карта спорт или ваучери за храна … ще бъде по-удовлетворен.

Договарянето за заплата/ възнаграждение не винаги е приятно, но с подготовка, познаване на пазара и увереност ще успеете да се възползвате максимално от него.

И сега ?

Посетете нашия блог за повече съвети за интервю, кариера и темплейти за автобиография. Следвайте ни в социалните мрежи, за да сте в течение с последните ни новини.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.