"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Какво са меки умения и защо са ви нужни?

Когато наемат нови кадри, много от компаниите се фокусират първо върху практическите знания на кандидатите за съответната позиция. Въпреки че професионалните квалификации са изключително важни, успешните бизнеси знаят, че перфектният служител трябва да притежава и един друг набор от способности. Става въпрос за така наречените меки умения. Както някои хора казват, “твърдите” умения могат да ви спечелят покана за интервю, но меките умения ще ви помогнат да вземете и да задържите работата.

Какво са меки умения?

Ако искате представянето ви на работа да е безупречно, трябва да притежавате добри комуникационни умения, умения за работа в екип, умения за правилно разпределение на времето и други. Всички те попадат под графа “Меки Умения”.

Дори и да няма универсална дефиниция, относно какво точно са меките умения, можете да ги възприемате като такива, които не са предназначени за една определена работна позиция. Те са, по-скоро, общи характеристики на личността, които помагат на професионалистите да се изкачат по кариерната стълбичка, без значение от нивото на тяхната позиция или от индустрията, в която работят.

За разлика от “твърдите”, меките умения са много по-трудно измерими. Често фразите “емоционална интелигентност” и “междуличностни умения” се използват като синоними на меки умения. Както GlobeNewswire споделят, 73% от компаниите ценят тези способности много повече, отколкото преди. Нещо повече, 19% от бизнесите мислят, че меките умения са по-значими, отколкото твърдите и вярват, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

Защо меките умения са толкова полезни?

Ако дадена компания назначи служител, който е емоционално интелигентен, има добри комуникационни умения и е отборен играч, то той (или тя) ще има по-голям успех при определянето на ясни цели за своите проекти. Освен това, такъв професионалист би бил чудесен лидер и би се справил много добре с ръководенето на екип. Това е особено вярно, когато говорим за многочленен, мултидисциплинарен екип, който има културни различия или за екип, който е разпръснат в различни точки на света.

При бизнесите, които разчитат най-вече на клиентско обслужване и изграждане на добри взаимоотношения с клиентите си (каквито са, например, BPO-ориентираните компании), добре развитите меки умения на служителите могат да осигурят дълготрайно партньорство между компанията и клиентите ѝ, без да е нужно персоналът да преминава през детайлни обучения и тренинги.

Според съвместно проучване на Харвардския университет, Бостънския Колеж и Мичиганския университет, компаниите, които инвестират в обучения за меки умения, са 12% по-продуктивни и получават 250% повече възвръщаемост на инвестициите си. Имайки предвид тази статистика, можем ясно да разберем защо бизнесите предпочитат да наемат професионалисти с добре изградени меки умения.

Кои меки умения са най-търсени от работодателите?

Меките умения стават все по-търсени от работодателите, не само защото са ключови за успешното развитие и растеж на компаниите, но и заради дигитализирането на работната среда. В днешни дни, машините и умните програми заемат все по-голяма част от работния процес. Именно поради тази причина, меките умения са нужни, за да се запази нормалния ритъм на работа, както и да се подобрят човешките взаимоотношения в дадена компания.

Според проучване, изготвено от McKinsey & Company, специалистите Човешки Ресурси изпитват трудност да намерят подходящи кандидати, които имат нужните меки умения за съответната позиция. Според резултатите, трите най-търсени, но често липсващи, групи от меки умения за тази година са били:

 • Разрешаване на проблеми, критично мислене, иновации, креативност
 • Възможност за справяне с сложни и неясни задачи
 • Комуникационни умения

От друга страна, според ежегодния доклад на LinkedIn – Global Talent Trends, най-търсените, но трудни за откриване меки умения са:

 • Креативност
 • Убедителност
 • Collaboration
 • Адаптивност
 • Управление на времето

Как да подобрите меките си умения?

Разбира се, колкото повече меки умения притежавате, толкова по-добре за вас и вашите работодатели. Въпреки това, е добре преди да се фокусирате върху усъвършенстването на тези ви способности, да проучите бъдещият ви работодател и вашата роля във фирмата. По този начин ще разберете кои меки умения са най-ключови за успешното изпълнение на тази определена позиция в тази определена компания.

Отговорете на въпросите:
Каква е културата в избраната от вас компания? Какви са ценностите на екипа и на мениджмънта? Каква е вашата длъжностна характеристика?

Ако сте си изяснили тези детайли, би трябвало да имате представа от меките умения, които са най-значими за постигане на кариерен успех във вашия конкретен случай. След това е необходимо да положите съзнателни усилия, за да усъвършенствате тези способности. По време на този процес е важно да бъдете отворени за критика, да искате съветите и мненията на вашите колеги и приятели.

Ето и няколко съвета от нас:

 • Излезте от зоната си на комфорт и не пропускайте да се включите в социалните събития на работното ви място.
 • Опитвайте се да гледате колегите си в очите, когато говорите с тях.
 • Обърнете внимание и на езика на вашето тяло, както и на този на събеседника ви.
 • Бъдете позитивни и прекарайте време в упражняване на комуникационните си умения.

Потърсете ни за още кариерни съвети

Ако ви е трудно да прецените нивото на вашите меки умения, не пропускайте да се свържете с консултантите на H2H. Те ще ви подкрепят в процеса на търсене на работа и ще Ви запознаят с работещи инструменти, чрез които да презентирате успешно качествата и уменията си.

Изпратете ни вашето CV още днес, а ние ще се свържем с вас, за да обсъдим възможностите за съвместна работа.

Разгледайте свободните IT and BPO позиции в нашия уебсайт.

H2H ви учи как да представяте най-доброто от себе си.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.