КОГАТО ХЕДХЪНТЪР ВИ СЕ ОБАДИ

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Когато хедхънтър се свърже с вас

Какво е ХЕДХЪНТинг
Директен и конфиденциален подход към високо квалифицирани професионалисти, които работят в конкурентни или близки по бизнес процес и структури организации на сходни позиции. Това се прави с цел откриване и привличане на топ мениджъри за нужните на клиента.

Хедхънтърите се свързват с „пасивните кандидати“, провеждат неформални срещи за представяне на конкретна позиция и компания, и проверяват кариерните им нагласи и мотивация.

И, хедхънтърът се свързва с вас?
Начинът, по който всички се свързваме в LinkedIn, Facebook и други социални мрежи, беше въпрос на време и вие също да получите обаждането.
И тогава какво?
Абсолютно нормално е да изпитате чувство на гордост, че се е свързал с вас. От друга страна, не искате да тичате из офиса с вдигнати ръце и да уведомите ръководителя и колегите си, кой току-що ви се е обадил. Това може дори да доведе до подозрение от ръководителите ви, че планирате своето напускане в близко бъдеще. Може би по-важното е, че обаждането на хедхънтъра не означава, че вече сте получили работата.

А ето и част от нашия опит с кандидати и съвети как да реагирате.

Изненадващо обаждане
Повечето кандидати, на които се обаждаме, са донякъде изненадани, когато се представим. Никога няма предварително известие или предупреждение и обаждането идва неочаквано. Чуваме коментари от рода на „О, но вече имам работа“ или „М, как ме намерихте?“. Компаниите за подбор на персонал се фокусират върху пасивни кандидати и неактивни кандидати за търсене на работа. Пасивните кандидати възлизат на 84% от средния пазар на труда и повечето не са в бази данни за набиране на персонал или бордове за работа. Затова и те са хората, които са най-интересни на хедхънтърите.

Изразете позиция
Неизразяването на позицията ви по ясен начин ще бъде недостатък за оценката ви в компанията, от която се свързват с вас. А стените може да имат уши. Просто заявете, че това не е подходящо време, но приветствате разговор по-късно през деня. Това ви дава малко време да съберете мислите си и да бъдете по-добре подготвени. Ако обаждането се осъществи на вашия служебен телефон, дайте номера на мобилния си телефон, за да предложите повече гъвкавост.

Слушането е ключът
Ако сте напълно щастливи там, където работите и получите обаждане от хедънтър, никога няма да ви навреди да изслушате какво има да ви каже. Слушането е ключът тук. Трябва да разберете дали хедхънтърът ви се обажда, за да ви квалифицира като потенциален кандидат или ако те искат да се включат във вашата бизнес мрежа за препоръки. Каквато и да е причината, не изгаряйте мостовете си и не затваряйте телефона. Някои от нас изведнъж са попаднали в грешната компания в неподходящо време и отчаяно се нуждаят от професионален съвет как да получат следващата работа. И по време на дълга кариера повечето от нас биха помислили за смяна на работата, нали? Не би ли било хубаво да имате консултант по подбор за бързо набиране?

Така че, когато получите обаждане или имейл от консултант по подбор, бъдете горди – вече сте в лигата на кандидатите с най-висок потенциал, които получават и най-вълнуващите възможности за професионално развитие.

Попитайте хедхънтъра за следващата стъпка, ако и двамата се съгласите да продължите напред. Ако той иска първо да се срещне с вас, това е добър знак, но има и “но”. Попитайте къде ще се проведе такава среща, тъй като много по-малки компании без лиценз от Министерството на труда са склонни да предлагат срещи в кафенета и фоайета на хотели. Повярвайте ни, това не е сериозно. Не искате да седите на публично място и да говорите за себе си, кариерата си, постиженията и обезщетенията.

Ако дотук е добре, помолете хедхънтъра да ви изпрати имейл на спецификациите за работа и техните данни за контакт, включително уебсайт, за да можете да се запознаете с фирмата за подбор на персонал. Помолете ги да включат параграф в имейла, че никога няма да покажат вашата автобиография , освен ако не сте потвърдили предварително.

И накрая, ние, хедхънтърите, обичаме, когато казвате: „Само момент. Позволете ми да затворя вратата.”

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.