kogato-ostanesh-bez-rabota

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Какво да правите, когато си загубите работата

Едно от най-лошите неща, които могат да се случат от гледна точка на работата, е да я загубите. Това е особено вярно, когато е неочаквано и не по ваша вина. От друга страна, едно от най-добрите неща, които могат да се случат от гледна точка на кариерата, е да загубите работата си, дори когато в момента не чувствате, че това е нещо положително.

Ако току-що сте загубили работата си, вероятно много мисли ви минават през ума. Може да се ядосате на шефа си или на който и да е друг, който смятате, че може да е отговорен за вашата ситуация. Най-вероятно се тревожите какво ще се случи по-нататък – как ще си намерите работа и как ще плащате сметките, докато това се случи.

Направете кратка почивка, за да оцените ситуацията си. Не е нужно да започвате да търсите нова работа на следващия ден след уволнението, но не затъвайте в самосъжаление много дълго.

Опитайте се да разберете какво се е случило, за да можете да се поучите от този опит. Лесно е да обвинявате другите, но е важно да проучите собствените си грешки. Ако не го направите, няма да успеете да направите необходимите промени, за да не се повтаря.

Преосмислете кариерата си

Загубата на работата ви предоставя идеална възможност да преоцените избора си на кариера и да определите дали ви е необходима промяна. Едно нещо, което трябва да имате предвид, е дали сте се наслаждавали на това, което правите. Независимо дали смятате, че бихте били по-щастливи или ще имате по-голяма стабилност на друга позиция, не забравяйте първо да си направите домашното. Съществуват различни инструменти за подпомагане на проучването на кариерата, включително няколко, които предоставят информация за пазара на труда.

Прегледайте профилите си в социалните мрежи

Когато търсите да закупите нещо винаги проверерявате социалните мрежи на бранда, нали? Същото се случва и с рекрутъра по подбор когато получи вашата кандидатура. Преди да ви покани на интервю, той проверява профила ви в социалните мрежи.

Уверете се, че всички ваши публикации са годни за обществено ползване. Ако не, почистете ги и коригирайте настройките си за поверителност. От друга страна е важно да имате солидно социално присъствие, така че се уверете, че правите най-доброто впечатление.

Обновете автобиографията си

Преди да започнете да кандидатствате за работа, отделете време да актуализирате автобиографията си. Вашето резюме ще бъде прочетено от системите за проследяване на кандидатите, които работодателите използват, както и от ръководителите по подбор. Не забравяйте да включите най-релевантните си умения и да съобразите квалификацията си с работата. Това ще ви даде най-голямо предимство, за да бъдете поканени на интервю.

Опишете задълженията си на съответните позиции подробно и избройте проектите, по които сте работили и имате най-големи постижения.

Напишете целеви мотивационни писма

Много хора пренебрегват важността на мотивационните писма. Те правят изключително добро впечатление на бъдещите работодатели. Не пестете усилия, когато става въпрос за кандидатурите ви за работа. Мотивационните ви писма трябва да представят убедителни аргументи защо трябва да бъдете назначени на съответната позиция. Използвайте мотивационните си писма, за да покажете на читателя с един поглед защо сте най-квалифицираният човек за работата.

Проверете обявите за работа

Сега, когато сте подготвили повечето части от пъзела за търсене на работа, започнете да проверявате обявите за работа и да кандидатствате. Използвайте агенциите по подбор като H2H, за да получавате обяви за работа от много различни работодатели само с няколко клика.

Съсредоточете се върху търсенето на работа

Използвайте опциите за разширено търсене, за да се съсредоточите върху списъците с работни места, които съответстват на вашите умения и локация, където искате да работите. Не губете времето си, кандидатствайки за работа, която не е подходяща за вас. Пазара на труда в днешно време е изключително конкурентен и ако не сте квалифицирани, вашата кандидатура няма да бъде разгледана.

Практикувайте интервюто

Най-добрият начин да се подготвите за интервю е да практикувате, да практикувате отново и след това да практикувате още малко. Прегледайте как да се “продадете” на интервю за работа, които работодателите задават, за да сте готови да отговорите.

Вижте тези съвети за това как да репетирате у дома и за това как да се подготвите за интервю за работа, за да направите най-доброто впечатление. Бъдете готови за виртуално интервю – много работодатели преместват процеса по наемане онлайн. Също така бъдете готови да отговорите на неудобните въпроси за интервю за това защо сте напуснали работата си.

Не се обезсърчавайте

Вероятно няма да чуете повечето работодатели, след първото интервю. За съжаление много компании не си правят труда да уведомяват кандидати, които не са били избрани. Процесът на интервю може да бъде много по-дълъг, отколкото сте очаквали.

Може да бъдете поканени на интервю три, четири или дори повече пъти, преди да бъде взето решение за наемане. Очаквайте това да отнеме известно време и се опитайте да не се чувствате неудобно, ако не ви наемат веднага. Грешката не е във вас – работодателят търси кандидат, който е най-подходящ.

Доверете се на професионалистите във вашата област

When you’re looking for a new job, you need a teammate dedicated to finding you a fantastic match. That’s where H2H’s recruiting services come in.

Ние от H2H работим с най-добрите BPO и IT компании, които търсят хора точно като вас. Когато ви представяме компании, ние продаваме вашите умения и се борим за вас, за да получите най-добрите възможности с най-доброто възнаграждение.

Take advantage of having a teammate in your job search by working with H2H!

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.