Къде се виждате след 5 години

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Къде се виждате след 5 години?

“Къде се виждате след пет години?“ е въпрос за бъдещите ви планове и цели, който може да ви бъде зададен по време на интервю. Работодателите обикновено задават този тип въпроси, за да получат представа колко добре тази позиция се вписва в общите ви кариерни стремежи.

Има няколко насоки, които може да следвате, за да отговорите къде се виждате след пет години, по начин, който подчертава вашия ентусиазъм за позицията и впечатлява вашия интервюиращ.

Какво търсят работодателите във вашия отговор?

Когато работодателят ви попита: „Къде се виждате след пет години?“, той вероятно търси ключова информация:

1. Очакванията ви съвпадат ли с това, което работодателят може да ви предостави.
Работодателите искат да знаят, че вашите цели отговарят на работата, която предлагат. Например, ако провеждат интервюта за счетоводител и отговорите, че виждате себе си като ръководител на по-сложни счетоводни проекти, това показва на интервюиращия, че виждате себе си да растете в тази сфера по начин, по който той може да ви подкрепи. Но ако ви интервюират за маркетингова позиция и искате да станете UX дизайнер след пет години, най-вероятно няма да се считате за подходящ кандидат.

Работодателите могат също да използват този въпрос, за да преценят дали ще бъдете доволни и ангажирани с позицията през следващите няколко години. Ако искате да заемате по-висока длъжност след пет години, отколкото работодателят може да ви предложи, той може да определи, че сте свръх квалифицирани или твърде бързо ще ви омръзне позицията, за която сте на интервю.

2. Виждате ли се в компанията след пет години.
Продължителността на престоя на служителите в една и съща компания варира в зависимост от възрастта и индустрията. Средно 54% от хората остават на една и съща позиция поне 5 години. Наемането и обучаването на нов служител често се разглежда като инвестиция във време и разходи, а повечето работодатели търсят кандидати, които планират да бъдат дългосрочно в компанията. Обикновено те искат да чуят, че виждате себе си на тази или подобна позиция в компанията в продължение на няколко години.

3. Дали сте амбициозни.
Може да е трудно да планирате какво ще правите след пет години, но мениджърите наемат кандидати, които имат представа как искат да растат и да напредват в кариерата си. Важно е да се отбележи, че работодателите са особено заинтересовани да знаят за вашите цели относно тази позиция. Амбициите ви със сигурност могат да бъдат положителна черта на характера ви, но не споделяйте всички, ако те не са свързани с работата.

4. Искрено ли се интересувате от тази позиция.
Работодателите са любопитни дали вашите интереси са в съответствие с позицията, която предлагат. Това е чудесен момент да подчертаете вашите планове да станете експерт във вашата област, като преминете допълнителни курсове или получите съответно сертифициране. Обвързването на вашите интереси с позицията помага на работодателите да си представят как бихте могли да допринесете за екипа, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и им гарантира, че позицията ще ви осигури пълноценно изживяване.

Как да отговорите „Къде се виждате след пет години?“

1. Помислете как вашите цели се съчетават с длъжността.

Когато подготвяте отговора си, не забравяйте внимателно да прегледате обявата за работа. Помислете кои от необходимите умения вече имате и бихте искали да изтъкнете, а също и тези, в които бихте искали да придобиете повече опит. Разгледайте спецификата на позицията, която предлага компанията и помислите какво бихте усъвършенствали в себе си през следващите пет години.

2. Помислете за следните категории и как биха могли да изглеждат в бъдеще:

 • Има ли допълнителни длъжности, в които бихте могли да преминете? Например от Консултант Клиентски Запитвания към Тийм Лидер.
 • Има ли определени умения (технически или меки) в тази област, които може да развиете и усъвършенствате?
 • Има ли конкретни постижения, които бихте могли да достигнете? Например да станете експерт и да имате възможността да бъдете ментор на младши екип.

3. Помислете за вашите интереси и как те могат да се развият в тази позиция.

Във всяка професия има място за израстване и продължаване на обучението. Може да има определена област на интереси, върху които искате да се съсредоточите в позицията, за която ви интервюират.

Примерни отговори на „Къде се виждате след пет години?“

Въпреки че в повечето случаи препоръчваме да отговаряте на въпроси на интервю възможно най-конкретно, този въпрос е изключение. Приемливо е (а понякога и полезно) да формулирате отговора си на този въпрос обобщено.

Подчертаването на няколко ключови области, които смятате за интересни, постижими и свързани с позицията, може да осигури достатъчно информация на работодателя, като същевременно съобщи, че сте гъвкави за бъдещето. Тъй като целите, интересите и мечтите могат да се променят, разумно е да представите общи идеи вместо конкретни подробности.

Например отговорът ви може да звучи така:

„След пет години бих искал да бъда експерт в областта, към който колегите могат да се обърнат за идеи, съдействие и изграждане на стратегия. Имах невероятни ментори и мениджъри на предишните си позиции, така че бих искал да предоставя подобни насоки, поемайки лидерска позиция. И накрая, бих искал да поема водеща роля по проект, към който съм запален. Мотивиран съм от свързването на моите цели с целите на компанията и съм развълнуван от перспективата да получа повече опит в сферата.”

В този пример кандидатът отбелязва желанието си (1) да повиши познанията си в областта, (2) да поеме нови отговорности и (3) да ръководи интересни за него проекти през следващите пет години.

Ето още един пример:
„Някои от бъдещите ми цели за следващите няколко години включват ръководене на екип. Също така съм развълнуван от перспективата да работя с други екипи и отдели за усъвършенстване на съществуващи продукти или създаване на нови – това естествено се вписва в моя опит в управлението на проекти. Също така бих искал да доразвия своите умения в областта. “

В този пример кандидатът включва целите си за (1) повишаване на лидерски умения (2) сътрудничество с други отдели и (3) развиване на умения, които ще засилят неговия опит.

Очертаването на плановете ви за бъдещето и вземането на решение как да ги представите по време на интервю може да изглежда смущаващо. Отделете време да обмислите къде искате да бъдете след пет години въз основа на длъжностната характеристика, вашите интереси и вашите цели, за да отговорите защо сте най-добрият кандидат за позицията.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.