Интервю

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Как да отговаряте на неубодните въпроси на интервю за работа?

Предстои ви интервю за работа? Готови ли сте? Най-добрият начин да се подготвите за интервю е да отделите време и да прегледате най-често срещаните въпроси за интервю, които най-вероятно ще ви бъдат зададени, заедно с примери за най-добрите отговори. Днес ще разгледаме някои от най-често задаваните въпроси на интервю за нова работа и как да отговорим без да попадаме в неловка ситуация.
Интервюиращите ще задават неудобни въпроси, за да придобият представа за вашата личност и да определят дали сте  в състояние да се справите с работата. Това обикновено са отворени въпроси, които ще ви дадат възможност да покажете на работодателя, че сте добре квалифициран, можете да работите в динамична среда и сте най-подходящият кандидат за тази позиция.

1. Защо искате да напуснете? Защо искате да си смените работата? 
Това е труден, но често задаван въпрос. Работодателите почти винаги питат защо сте напуснали или напускате работата си. Бъдете сигурни, че ще ви бъде зададен този въпрос, и знайте, че той няма нищо общо с чистото любопитство. Бъдете подготвени с обяснение защо сте решили да търсите ново кариерно развитие. Поддържайте позитивен тон – няма да спечелите нищо, ако демонстрирате или изразите негативно отношение спрямо настоящия си работодател. Представете нещата по начин, от който да стане ясно какви са приоритетите ви – нови възможности, които търсите за своето професионално развитие.

2. Какво знаете за нашата компания?
Процесът по подбор често се основава на това как ще се впишете в компанията и колко добре ще се представите пред интервюиращия. Подготовката е от ключово значение за ефективния отговор на този въпрос. Направете проучване и бъдете готови да докажете, че сте отделили време, за да научите колкото се може повече за компанията. Проверете и прочетете сайта на компанията, както и представянето им в социалните мрежи.

3. Защо да наемем вас и с какво се отличавате пред останалите кандидати?
Не забравяйте, че работодателите често наемат служители за решаване на проблем, независимо дали това е увеличаване на продажбите, рационализиране на процесите или изграждане на бранд. Вашата цел, е да покажете, че сте най-добрият човек за решаване на този проблем. Ако не сте сигурни откъде да започнете, помислете за вашата квалификация и как тя би помогнала в работата. Не забравяйте да помислите отвъд длъжностната характеристика и кои умения и постижения ви правят по-добър кандидат от останалите. В представянето си, не забравяйте да бъдете позитивни и да повторите интереса си към компанията и позицията.

4. Какви са очакванията ви за месечно възнаграждение?
Без значение колко чудесно протича интервюто за работа, въпросът относно очакванията ви за заплата може да ви спъне точно на крачка преди целта. Възнаграждението не е лесна тема и макар че може да няма точен отговор, има начин да се подготвите за въпроса и да получите това, което искате.
Бъдете информирани относно средните работни възнаграждения за позицията, по която кандидатствате. Използвайте един от многото уебсайтове, които предлагат средни и прогнозни заплати – salary.com / www.payscale.com / www.glassdoor.com. Лесен трик е да дадете отговор като рамкирате някакъв диапазон, а не конкретна сума.

5. Разкажете ни за случай, когато сте допуснали грешка.
Един от най-неудобните въпроси по време на интервю е този, в който трябва да говорите за грешките си. За съжаление тук няма верен отговор, затова се опитайте да подходите с доза позитивизъм. Ключът е да бъдете честни, без да прехвърляте вина или отговорност на други хора. След това обяснете какво сте научили от грешката си и какви действия сте предприели, за да сте сигурни, че няма да я повторите. 

6. Разкажете ни за предизвикателство или конфликт, с който сте се сблъсквали на работа. Как се справихте с него?
Работодателите задават тези въпроси на интервюта за работa, защото искат да видят, че когато се сблъскате с трудно решение или ситуация, можете да се справите. Също така те искат да видят какви решения смятате за трудни. Логиката зад тези типове въпроси е, че поведението ви в миналото е предсказващо за това, което ще правите в бъдеще. Какъвто и отговор да дадете, бъдете конкретни и откровени.
Също така, не забравяйте да поддържате положителния тон. Например: „Въпреки че беше трудно да се съкрати този конкретен служител, аз го направих по изключително професионален начин и в крайна сметка това решение доведе до подобрения в ефективността и производителността в нашия отдел.“

7. Можете ли да работите в динамична среда и под напрежение?
Много работни места изискват от служителите да работят в забързана екипна среда. Те варират в широки граници, от позиция в кол център до работа в ресторант. Рекрутърът ще зададе този въпрос, за да види дали ще се впишете добре в компанията. Той или тя също иска да се увери, че можете да се справите с изискванията на позицията. Обяснете защо работата в динамична среда ви харесва и как бихте се справили с големи обеми от работа. Също така може да дадете примери и с предишна ситуация.

Ако искате работата, ще трябва да се постараете да блеснете пред работодателя. Един от сигурните начини е да отидете на интервюто подготвени.
Ако все още се колебаете или се чувствате несигурни, свържете се с нас, за да ви предоставим още много полезни съвети.


Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.