"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Защо е добре да имате онлайн портфолио?

Професионалното портфолио вече не е просто полезно допълнение към CV-то, а задължително условие за постигане на успех в кариерата. Докато преди двайсет години то беше “запазена марка” за шепа креативни професии, сред които дизайнер, архитект, програмист, художник и други, сега нещата изглеждат по различен начин. Благодарение на технологиите, всеки може да създаде онлайн колекция от документи, проекти и файлове, които да представят работата му по креативен и персонализиран начин. А най-хубавото е, че това става за минути – всичко, от което се нуждаете е компютър, интернет и достатъчно мотивация.

Какво е онлайн портфолио?

Въпреки че отдавна е по-удобно да представяме уменията си в онлайн пространството, думата “портфолио” идва от италианските думи portare (нося нещо) и foglio (лист хартия). Ако трябва да обясним какво точно е портфолио, най-общо казано, то трябва да служи като своеобразна презентация на вашия професионализъм и на вас самите. Портфолиото ви трябва да съдържа информация за:

 • Степента на вашето образование
 • Уменията и възможностите ви
 • Наградите и грамотите ви 
 • Проектите ви
 • Постиженията ви 
 • Кариерните ви цели 
 • Професионалната ви философия и култура
 • Препоръките ви
 • Плановете ви за бъдещо кариерно и личностно развитие

Разбира се, хубавото на този формат е, че можете да добавите всичко, което ви се струва подходящо и полезно. Добра идея е, да създадете и блог секция към цялостното ви онлайн представяне, където да публикувате мислите си по въпроси, свързани с работата, баланса между личното и професионалното и други теми, които имат пряко влияние върху вашата личност.

Въпреки че, когато създават своето портфолио, професионалистите най-често се ограничават в една бизнес сфера, това не е единственият подход, който можете да предприемете. Както Harvard Business Review пишат, портфолиото ви може да представя съвкупност от всички професии, хобита и таланти, с които се идентифицирате. Този тип представяне стана популярно под името “кариерно портфолио”. Чрез него можете да покажете всички разнообразни професионални пътища, по които сте поели, без значение дали вие сте ги избрали, или живота ви е отвел до тях. Интересното при него е, че ви дава възможността да бъдете по-гъвкави. Освен това, то ви позволява да откривате нови възможности и да се развивате в няколко направления едновременно.

Предимства на онлайн портфолиото

В технологичния свят, в който живеем, е изключително лесно да имате собствено кътче в интернет, където да споделяте информация за вас в личен или професионален план. А защо не, да комбинирате личното и професионалното в перфектното представяне.

Онлайн портфолиото може да ви помогне да се откроите от конкурентите ви и да направите добро впечатление на вашите бъдещи работодатели. То ще ви бъде от помощ не само когато активно търсите нова работа, но и когато просто сте отворени за нови предизвикателства и завързване на професионални контакти.

Нещо повече, онлайн портфолиото е идеалното допълнение към присъствието ви в мрежата. Вече ви разказахме колко важно е да поддържате профилите си във Facebook and LinkedIn актуални, особено ако активно търсите работа. Но ако свържете всички онлайн профили, които притежавате и добавите линкове към онлайн портфолиото ви към тях, това със сигурност ще ви даде допълнително предимство пред останалите кандидати. Нека не забравяме, също, че някои социални мрежи, като Instagram, например, позволяват добавянето на един-единствен линк към профила ви. В този случай несъмнено ще имате предимство пред конкурентите си, защото линкът към вашето портфолио ще води потребителите и бъдещите ви работодатели към страница с цялостна информация за вас и професионалните ви предизвикателства.

Най-хубавото обаче е, че интернет и платформите в него ни позволяват да споделяме всякакъв вид документи и файлове с хора по цялото земно кълбо. Това означава, че можем да предоставим цялостно изживяване на потребителите в мрежата, като включим не само текстове, но и снимков и видео материал към нашето онлайн представяне. Освен това, онлайн портфолиото разширява вашите перспективи и отваря врати за професионални възможности от всяка точка на света.

Някои от другите предимства, на това да си създадете онлайн портфолио, включват:

 1. Фактът, че то ви позволява да “блеснете” пред работодателите, дори и ако комуникационните ви възможности не са достатъчно добри. Това е така, защото чрез него можете да покажете проектите си и да ги оставите да говорят за вас. Все пак, консултантите на H2H съветват винаги да работите над вашите меки умения и да се стараете да ги развивате и обогатявате. Така, дори и ако сте притеснителни, интервютата ви ще минават гладко.
 2. Да поддържате онлайн портфолио, означава, че сте последователни и упорити. Както Forbes пишат, когато включите писмени и вербални елементи, можете ефективно да илюстрирате какво се опитвате да кажете (вашето послание) и как го казвате (поднасянето на информацията). Ако посланието и поднасянето ви се допълват, ще се откроите от тълпата.
 3. Онлайн портфолиото ви дава кредит за всичко, което сте постигнали. То позволява на другите да видят на какво сте способни, как изпълнявате работата си, как се отнасяте към кариерата си, кои са силните ви страни. Когато работодателите разгледат портфолиото ви, те ще могат да си представят как се вписвате в тяхната визия, компания или продукт. Разбира се, онлайн портфолиото показва и че сте обективни, мотивирани и вдъхновени за нови професионални хоризонти.

Готови ли сте за ново професионално приключение?

Успяхме ли да ви убедим, че онлайн портфолиото е добра идея? Ако все още не сте сигурни, не се колебайте да се свържете с нас за кариерни съвети или помощ при изготвянето на вашата автобиография.

Ако вече сте се справили с тази задача, изпратете ни вашето CV още днес, за да се впуснете в ново професионално BPO или IT предизвикателство.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Subscribe to our newsletter

and always learn first everything new

  Subscribe to our newsletter

  и научавайте първи за всички нови позиции

   We will take special time to get acquainted in detail with the needs of your business in achieving results.

   We are able to reach the unattainable. This makes us the perfect partner for those who aim for unlimited success.

   We believe that the right relationship is more important than anything. We maintain high levels of professionalism by building relationships.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Our success is the most enviable proof of how much we love our work. Passion is our hallmark and it is the mandatory ingredient in each of our projects.