"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Как да се представим добре, ако ни поканят на интервю за работа – Олга от H2H

Основната цел на нашата автобиография е да ни спечели покана за интервю и да ни намери мечтаната работа. Но това е само началото и може да се каже, че е най-лесната част от целия процес. Много кандидати не осъзнават сериозността на едно интервю и като че ли пренебрегват най-важната част – да отидат подготвени и да си спечелят позицията.

Нека си представим, че сте си подготвили перфектна автобиография (CV) и мотивационно писмо и те толкова са впечатлили потенциалния ви бъдещ работодател, че той е решил да ви покани на интервю. Но интервюто за работа никога не е лесна задача. Само за час, а понякога и по-малко или повече, трябва да впечатлите някой напълно непознат, като представите всичко онова, което знаете и умеете по най-добрия възможен начин.
Съществуват няколко важни правила, които могат да ви помогнат много за отличното представяне по време на интервюто за работа.

 1. Направете предварително проучване
  Не препоръчително, а е задължително да се запознаете с бъдещия ви работодател. Посетете сайта на компанията и разберете в коя индустрия се развива, с какво се занимава, какви проекти има и прочие. Това прави много добро впечатление на интервюиращите и показва, че наистина желаете да получите позицията.
  Също така повечето компании вече имат и профили в социалните мрежи като LinkedIn, Facebook и Twitter, където може да намерите и друга интересна и любопитна информация за тях.
 2. Подгответе се за “клиширани” въпроси
  Обикновено поне част от въпросите на интервюто за работа са малко или много “клишета”:
  – Какво знаете за нашата компания?
  – Защо смятате, че сте подходящ за тази позиция?
  – Къде се виждате след 5 години?
  – Каква заплата очаквате?
  – Кои са силните и слабите ви страни?
  Помислете за всички въпроси от този тип, които може да очаквате и си набележете най-добрите отговори, които може да дадете предварително, още преди срещата. Така не само ще сте по-добре подготвени и спокойни, но и ще успеете да създадете максимално добро впечатление без да се налага да правите дълги паузи между въпроса и отговора.
  Не забравяйте да си подготвите въпроси, които да зададете на интервюиращите. Повечето от тях предоставят възможност на кандидатите да задават въпроси, в края на интервюто. Това е моментът, в който може да направите добро впечатление с вашата заинтересованост към позицията и компанията.

3. Подберете си подходяща визия
Първото впечатление е особено важно, затова не трябва да се пренебрегва смисълът му. Както се казва в една известна поговорка “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Подберете си подходящо облекло и прическа, не прекалявайте много с грима, за да не е натрапващ. Опитайте се да сте максимално натурални.

4. Внимавайте с подвеждащи въпроси
Много от интервюиращите обичат да задават така наречените подвеждащи въпроси, за да видят как ще реагирате и отговорите. Никога не говорете лошо и не злепоставяйте стария/ сегашния си работодател. Това прави лошо впечатление и може да ви изиграе лоша шега. Ако попитат за слабите ви страни, се старайте да отговорите по такъв начин, който да показва че работите по тях и се стараете да ги надградите.

5. Бъдете точни за интервюто
Никога не закъснявайте за интервю. Предварително се запознайте с локацията на компанията и гледайте да сте поне 10 минути по-рано от уречения час. Направете така, че да предвидите евентуално задръстване, закъснение на автобус или метеорологични условия. Ако все пак закъснявате, то задължително се свържете с интервюиращите, за да ги предупредите, че ще закъснеете. Не ги оставяйте в неизвестност дали ще се появите на интервюто или просто закъснявате.

Пътят към мечтаната оферта за работа е да излъчвате увереност, да сте позитивни и да сте в състояние да докажете, че отговаряте на изискванията за дадената позиция. За да сте максимално подготвени за това, което ви предстои, е желателно да следвате тези няколко съвета. Разбира се има и други правила или съвети, които трябва да имате в предвид, като например невербалната комуникация (усмивка, поза на тялото, жестове и очен контакт) и спокойствието по време на интервюто, което трябва да излъчвате

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

и научавайте първи за всички новини

  Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

  и научавайте първи за всички нови позиции

   Ще отделим специално време, за да се запознаем детайлно с нуждите на Вашия бизнес при достигането на резултати.

   Способни сме да достигнем и непостижимото. Това ни прави перфектния партньор за целящите неограничени успехи.

   Считаме, че коректните отношения са по-важни от всичко. Поддържаме високи нива на професионализъм, изграждайки взаимоотношения.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Успехите ни са най-завидното доказателство за това колко много обичаме работата си. Страстта е нашата отличителната черта и задължителна съставка на всеки наш проект.