"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Как да впечатлите вашия рекрутър?

Винаги сме твърдели, че търсенето на работа не е най-лесното и разпускащо занимание, но на всеки, рано или късно, му се налага да го прави. Често минават седмици преди да получим обратна връзка от работодателите, при които кандидатстваме. Въпреки това, понякога съдбата ни се усмихва и откриваме имейла с поканата за интервю само ден, след като сме пуснали кандидатурата си.

В такива моменти изниква въпроса: “И сега какво?”.  Разбира се, преди да се срещнете с вашия рекрутър, е добре да отделите малко време за подготовка. Не искаме да звучим фаталистично или пък да ви плашим, но трябва да знаете, че представянето ви на първото интервю (когато работодателите изграждат първите си впечатления за вас) е единственото, което има значение за успешното ви назначаване в съответната компания. Всъщност, 33% от работодателите знаят дали ще назначат даден кандидат само след първите 90 секунди от интервюто. Това става ясно, благодарение на проучване сред 2000 мениджъри и собственици на бизнес, изготвено от The Undercover Recruiter. Данните от него сочат още, че втората най-честа грешка, която кандидатите допускат по време на интервю, е да не бъдат запомнящи се или, казано с други думи, по никакъв начин да не впечатлят рекрутъра си.

Нещо повече, ако впечатлите специалиста човешки ресурси, ще си спечелите огромно предимство пред конкурентите ви, а в много случаи и самата позиция. Ето защо решихме да споделим с вас няколко трика, с които да блеснете на следващото си интервю.

Проучете културата на компанията, за която кандидатствате

Ако четете блога ни редовно, със сигурност сте срещали този съвет и преди. Изключително е важно да отделите малко време, за да проучите компанията, нейната корпоративна култура, ценности и мисия. По този начин лесно ще определите дали тази компания се различава от конкурентите си и по какво. Например, културата на даден бизнес може да бъде строго професионална, а на друг – такава, която допуска и по-освободен начин на общуване.

Имайте предвид, че тази стъпка вече не е просто препоръчителна, а нужна, за да имате равен старт с повечето кандидати за същата позиция. Според Zety.com, цели 64% от кандидатите споделят, че проучват компаниите, за които кандидатстват, а 37% от тях биха отхвърлили поканата за интервю, ако не открият информация за бизнеса в онлайн пространството.

Въпреки че работодателите могат да предпочетат друг кандидат, защото той се вписва по-добре в корпоративната култура на бизнеса, е важно да кажем, че всеки нов член на даден работен екип до някаква степен променя неговата културата. Така, ако изпаднете в ситуация, в която не ви наемат, заради културни различия, можете да обърнете аргумента във ваша полза като обясните с какво бихте обогатили бизнеса – свежи идеи, различна гледна точка и начин на мислене и др.

Облечете се за работата, която искате да получите

…а не за тази, която имате (или нямате). Когато става въпрос за първи впечатления, облеклото и външният вид не трябва да бъдат подценявани. Личният ви стил има какво да каже за кариерата и целите ви. Разбира се, не е задължително да сложите най-официалните си дрехи (и дори може да се сметне за грешка, в зависимост от корпоративната култура на компанията), но трябва да се постараете да изглеждате по подходящ начин.

Forbes споделят интересно проучване на Northwestern University, според което кандидатите, които се обличат с дрехи на световноизвестни марки, имат по-голям шанс да бъдат наети на позиции, изискващи определен социален статус, като например Връзки с Обществеността. От друга страна, хората, които се борят за позиции, изискващи емпатия, надеждност и съпричастност, каквато е професията на специалиста човешки ресурси, трябва да оставят дрехите със скъпи символи у дома.

Нужно ли е да казваме, че трябва внимателно да проверите дрехите си за дупки и петна? Също така е добре те да бъдат изгладени и чисти. Препоръчваме ви да избягвате тениски с надписи, защото те не биха били подходящи. Облеклото ви трябва да казва, че вие сте подходящ за позицията и се интересувате от нея, както и че сте професионалист.

Питайте правилните въпроси

Не, не сме се объркали! Разбира се, че по време на интервюто се очаква вие да отговаряте на въпроси, но за да впечатлите вашия рекрутър истински, трябва да подготвите няколко въпроса и за него. Освен това, интервюто за работа е инструмент, който е полезен, както за компанията, която търси кадри, така и за кандидатите. Трябва да се възприемате като специалист, който има право на избор – все пак, сами сте избрали да кандидатствате за тази позиция и ако не сте доволни от интервюто, можете да се откажете.

И така, бъдете готови да обсъждате месечното си възнаграждение, както и другите предимства, които работата ще ви донесе, но не се съсредоточавайте само върху тези въпроси. Ако го направите, рискувате рекрутърът ви да си помисли, че се интересувате от позицията само заради парите. Възползвайте се от възможността да научите повече за компанията и да впечатлите рекрутъра си, като питате смислени въпроси, които носят допълнителна стойност за представянето ви.

Ето няколко въпроса, които са подходящи за края на интервюто:

 1. В какво се изразява успехът на тази позиция?
 2. Как протича една обикновена работна седмица на тази позиция?
 3. Кои са най-успешните ви служители и какви общи черти имат те?
 4. Кои са отделите/хората/активностите, които докарват най-големи резултати за компанията?

Поддържайте връзка с вашия рекрутър

В края на интервюто не пропускайте да благодарите на рекрутъра ви за споделената информация във връзка с позицията и компанията. Внимателно изразете убеждението си, че опитът и уменията, които притежавате, подхождат на позицията, за която кандидатствате, като дадете кратки, конкретни примери. Така ще демонстрирате професионализма си и ще покажете на рекрутъра си, че сте го слушали внимателно по време на срещата ви.

Добра идея е да изпратите имейл с благодарностите си за отделеното време и предоставената възможност на рекрутъра ви в рамките на ден след интервюто. Това е нещото, което ще ви накара да изпъкнете пред конкуренцията и наистина да впечатлите рекрутъра си. В имейла можете също да споменете за някои от нещата, за които сте говорили на интервюто и да продължите темата, като предоставите допълнителни материали (например, линк към статия по интересна за него/нея тема, за която сте говорили по време на интервюто), които биха били от полза за рекрутъра ви. Така отново ще покажете професионализъм и високо ниво на култура.

Бонус Съвет: Отпуснете се и бъдете себе си

Колкото и клиширано да звучи, най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е просто да бъдете себе си. Неслучайно рекрутърите искат да опознаят кандидатите такива, каквито са – те просто искат да наемат най-подходящия кандидат за най-кратко време. Ако се опитвате да бъдете някой, който не сте, ще изгубите вашето и времето на вашия рекрутър.

Мислете за интервюто като за networking събитие, на което презентирате най-добрите си качества и умения. Просто се опитайте да се отпуснете и да споделите релевантния си опит, интересите ви във връзка с работата и това, което най-много харесвате в индустрията, с която се занимавате.

Дори при най-голямо желание и старание, понякога не получаваме работата, която искаме. Ако се намирате в подобна ситуация, не се притеснявайте, защото H2H е тук за вас!

Разгледайте свободните позиции в сферите на IT и BPO в нашия уебсайт и ни изпратете вашето CV още днес!

Не намирате подходяща позиция? Свържете се с нас, за да обсъдим възможностите ни за съвместна работа.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

и научавайте първи за всички новини

  Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

  и научавайте първи за всички нови позиции

   Ще отделим специално време, за да се запознаем детайлно с нуждите на Вашия бизнес при достигането на резултати.

   Способни сме да достигнем и непостижимото. Това ни прави перфектния партньор за целящите неограничени успехи.

   Считаме, че коректните отношения са по-важни от всичко. Поддържаме високи нива на професионализъм, изграждайки взаимоотношения.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Успехите ни са най-завидното доказателство за това колко много обичаме работата си. Страстта е нашата отличителната черта и задължителна съставка на всеки наш проект.