"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Въпрос по време на интервю за работа: Какви са вашите хобита?

Когато се подготвяте за интервю за нова работа, не забравяйте, че не всички въпроси, поставени на вас по време на интервю, ще са пряко свързани с позицията, за която кандидатствате. Понякога интервюиращите ще искат да разберат какъв сте като човек и какво ви интересува извън работното място. Тук се намират въпроси като „Какво правите във вашето свободно време?“ или „Разкажи ми за вашите хоби“.

Няма грешни отговори на въпроса, но все пак има някои избори, които бихме могли да направим, за да се справим на интервюто по-добре. Интервюиращите ни питат какви са хобитата ни, защото:

  • Искат да разберат дали сме екипно ориентиран човек.
  • Дали имаме силни лидерски качества. 
  • Дали работим активно за усъвършенстване на уменията, които сме изградили досега.
  • Дали очите ни са отворени за разнообразието на света. Ако е така, ще можем да измисляме по-нестандартни решения при непознати проблеми и нови ситуации.
  • Дали сме човек, който си поставя цели и се придържа към изпълнението им.
  • Дали сме изпълнено с живот лице, страстен и енергичен човек, който би вложил страстта си и в работата.

Най-добрите начини за реагиране

Стъпка 1

Уверете се, че отговорите ви са оригинални. Фокусирайте се върху отговори, които показват положително качество, което непряко ще ви помогне да постигнете успех на работното място.

Работодателят иска да има представа кой сте и защо бихте били лоялен и трудолюбив служител. От гледна точка на работодателя, ако сте човек, който се интересува и потапя в различни дейности извън работата, имате възможност да се включите в работен проект по същия начин. Ако интервюиращият ви попита за вашите интереси и хобита, трябва да сте готови да го впечатлите със своя отговор.

Помислете за своите интереси и хобита, преди да отидете на интервюто. Избройте дейностите, в които редовно участвате извън работа, и направете някои бележки, които ви помагат да говорите ефективно за хобито по време на интервюто.

СТЪПКА 2

Ако можете, споменете групови хобита вместо индивидуални. В интервю за работа, хобитата на екипа показват, че работите добре с други хора.

СТЪПКА 3

Кажете на интервюиращия колко време се занимавате с това хоби. Ако имате дълга история с тази дейност, ще покажете, че се интересувате от създаването на дългосрочни отношения и спазването на ангажиментите си.

СТЪПКА 4

Говорете за всяка лидерска позиция, която сте заемали във връзка с вашите хобита. Например, можете да сте част от организация в общността, която предлага помощ на възрастни хора.

СТЪПКА 5

Опишете връзките, които виждате между вашите хобита и интереси и позицията, за която сте разпитани. Ако уменията, които показвате извън работата, са свързани с позицията, обяснете връзката с интервюиращия.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога