"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Как методът STAR ще ви помогне да намерите желаната работа?

Представете си, че сте на интервю за работа и всичко върви добре – стигнахте до офиса без да се изгубите, намерихте подходяща тема за кратък разговор с рекрутъра ви, успяхте да разтопите леда и до момента отговаряте перфектно на всеки един въпрос. И точно когато си мислите, че няма какво да се обърка, чувате въпрос, започващ с фразата: “Разкажете ми за ситуация, в която …”

Ами сега?! Не можете да се сетите за нито един пример и затова неловко избърборвате нещо (за което моментално съжалявате) и се надявате рекрутърът ви да не се фокусира върху този ви отговор.

Преди всичко, не се притеснявайте ако това ви се е случвало, защото всички сме го изпитвали в определен етап от живота си. Поведенческите въпроси по време на интервюто за работа затрудняват кандидатите повече от другите видове въпроси. Трудностите често се дължат на незнание как правилно да построим отговора си, за да може той да обхване най-важната информация.

Добрата новина е, че съществуват различни комуникационни стратегии и методи, които могат да ви помогнат да се изразявате по най-оптималния начин в зависимост от ситуацията, в която се намирате.

Какво е методът STAR?

Методът STAR е проста техника, която можете да приложите при отговорите на поведенчески въпроси по време на интервю или в друга житейска ситуация. Предишният ви опит и представяне могат да служат като добър ориентир за бъдещите ви постижения и успехи. Именно поради тази причина рекрутърите обичат да поставят въпроси започващи с фразите:

 • “Разкажете ми за случай, в който…“
 • “Как постъпвате, когато…“
 • “Някога попадали ли сте в ситуация, в която…”
 • “Дайте ми пример за …”
 • “Опишете ми …”

Разбира се, първото, което трябва да направите, когато чуете въпроса, е да се сетите за подходяща ситуация, за която да разкажете. Но това не е всичко! Рекрутърът иска да чуе детайлите около събитието и вие трябва да му ги представите по разбираем начин, без да разтягате локуми, да увъртате или да прибързвате. Средството, с което можете да структурирате отговорите си, така че те да звучат точно и ясно, е именно методът STAR.

Какво стои зад акронима STAR?

STAR е акроним, който обединява четири основни концепции в себе си. Всяка от тях може да се възприема като отделен етап от съставянето на изчерпателен отговор, а за оптимални резултати се препоръчва използването и на четирите.

И така, думите зад акронима STAR са:

 • Situation (ситуация):

Както вече споменахме, трябва да се сетите за подходяща ситуация, която да опишете. Помислете за контекста и обстоятелствата, при които сте работили. Имало ли е предизвикателства, които са ви пречили да изпълнявате задълженията си? Било ли ви е по-лесно, поради някаква причина?
На тази стъпка от отговора си трябва ясно да поставите контекста, в който сте се намирали.

 • Тask (задача):

След като сте описали обстоятелствата, е време да представите задачата, която ви е била поставена. Каква е била вашата отговорност в дадената ситуация? Може би, е трябвало да се уверите за правилното разпределение на времето на екипа, било е нужно да поговорите с важен клиент, да разрешите определен проблем или да извършите някакво друго действие. Важно е да представите задачата си така, че вашият рекрутър да разбере ключовата ви роля в съответната ситуация.

 • Action (действие):

Следващата стъпка е да представите начина, по който сте изпълнили задачата. Ясно опишете стъпките, през които сте преминали, за да преодолеете предизвикателствата пред вас и да се справите успешно с поставената задача.
Добра практика е да се фокусирате върху действията, които вие сте извършили, а не върху тези на вашите колеги, шефове или ментори. Просто отговорете на въпроса: какъв е бил вашият план за справяне със ситуацията и как сте преминали през стъпките в него?

 • Result (резултат):

Накрая трябва да говорите за последствията от вашите действия. Какви резултати постигнахте? Как вашият труд е подпомогнал развитието на компанията, в която сте работили? Важно е да представите не само постиженията си, но и какво сте научили при изпълнението на съответната задача.

Методът STAR: Примерен Отговор

Ако ви зададат въпроса “Кажете ми малко повече за ситуация, в която сте показали лидерски качества.”, можете да използвате методът STAR и да построите отговора си по следния начин:

Ситуация: 

Предишната компания, за която работех и заемах позицията “Специалист дигитален маркетинг”, искаше да подобри представянето и да повиши броя на абонатите на един определен имейл бюлетин, към който потребителите не проявяваха особен интерес. 

Задача: 

Моята задача беше да изготвя стратегия за увеличаване на броя на абонатите към имейл бюлетина. 

Действие: 

Първата стъпка, която предприех, беше да организирам среща, на която поканих другите специалисти от отдел Маркетинг, за да обсъдим идеите си. След като се спряхме на креативно предложение за обновяване на бюлетина, изготвих кампания в социалните мрежи, която оптимизирах спрямо основната ни цел – генериране на интерес към обновения имейл бюлетин. 

Резултат: 

Вследствие на извършените промени и само в рамките на три месеца, компанията отчете 25% увеличение в броя на абонатите за имейл бюлетина. Освен това, мениджмънтът одобри подхода, който използвах и го представи като добра практика пред специалисти от другите отдели на компанията.

Все още нямате покана за интервю?

Ако ви се иска да приложите метода STAR, но нямате покана за интервю, не се притеснявайте, защото ние сме тук да ви я спечелим!

H2H ще Ви подкрепи в процеса на търсене на работа и ще Ви запознае с работещи инструменти, чрез които да презентирате успешно качествата и уменията си.
Ще ви научим как да представяте най-доброто от себе си.

Доверете се на дългогодишния ни опит и ни изпратете вашето CV още днес!

Свържете се с нас, за да обсъдим вашите възможностите за работа в сферите на IT и BPO.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

и научавайте първи за всички новини

  Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

  и научавайте първи за всички нови позиции

   Ще отделим специално време, за да се запознаем детайлно с нуждите на Вашия бизнес при достигането на резултати.

   Способни сме да достигнем и непостижимото. Това ни прави перфектния партньор за целящите неограничени успехи.

   Считаме, че коректните отношения са по-важни от всичко. Поддържаме високи нива на професионализъм, изграждайки взаимоотношения.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Успехите ни са най-завидното доказателство за това колко много обичаме работата си. Страстта е нашата отличителната черта и задължителна съставка на всеки наш проект.