"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Мултитаскинг – Какво друго правиш, докато четеш тази статия?

Отделете секунда, за да разгледате всички неща пред вас в момента. Имате отворени поне няколко прозореца на браузъра (всеки от тях е зареден с раздели, от които се нуждаете). Вашата пощенска кутия постоянно се запълва на заден план. И разбира се, телефонът ви … С други думи, вие правите мултитанскинг.

Както многобройните проучвания потвърдиха извършването на повече от една задача едновременно пречи на продуктивноста. Онези хора, които смятат, че могат да разделят вниманието си между няколко задачи наведнъж, всъщност не се справят повече. Те работят по-малко, получават по-голям стрес и се представят по-лошо от тези, които изпълняват една задача.

Защо толкова много от нас прекарват дните си в опити за мултитаскинг? И ако е лошо за нас, как можем да прекъснем и да защитим вниманието, фокуса и времето си?

Мозъкът ни не може да се справи с няколко сложни задачи наведнъж.  Мултитаскингът може да навреди на ефективността, тъй като отнема време за превключване между процесите и това може да доведе до грешки.

Как да работим по-ефективно? Първата стъпка към по-ефективна работа е създаването на списък с неща, които трябва да свършите. Насрочете си време за изпълнение на една задача и й отдайте цялото си внимание, без разсейване от смартфон или дори имейл.

Приоритизирайте и планирайте работата си, но също така се уверете, че сте фокусирани върху тази задача, когато вършите.

Ако е необходимо да превключвате задачи, запишете какво е важно за текущата задача, преди да преминете към нова. Това може да ви попречи да изпуснете важната информация от предишната задача, за да можете да се съсредоточите изцяло върху следващата си работа. Тъй като имате обобщение на важната информация, ще е по-малко вероятно да загубите своите мисли през целия ден.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога