find a job fast, tips for jobhunting

"

Филип Адамс

Бъдещето не е място, на което се озоваваме, а мястото, което ние самите създаваме. Пътеките до там се проправят, не се намират, а самото действие да ги проправиш променя както твореца, така и крайната дестинация.

Съвети за бързо намиране на нова работа

Без значение дали търсите първата си работна позиция, или се връщате към пълно работно време след дълъг период на отсъствие, намирането на подходяща кариерна възможност за кратък срок е трудна задача. Джордж Андерс, редактор и създател на съдържание към LInkedIn, споделя, че средно инженерите чакат по 49 дни, за да бъдат назначени на работа. Когато говорим за търговци, административни служители и друг вид нетехнически насочени специалисти, периода на наемане е по-кратък – малко над месец.

Въпреки че тези данни звучат плашещо, има действия, които можете да предприемете, за да ускорите процеса на започване на нова работа. Продължете да четете, за да видите нашите съвети за бързо назначаване.

Променете представянето си, така че да отговаря на позицията, за която кандидатствате

Имате само няколко секунди да впечатлите рекрутъра и да си спечелите покана за интервю. Една малка тайна от нас: специалистът Човешки Ресурси иска да види с какво бихте допринесли за развитието на компанията още в първите абзаци на вашето мотивационно писмо. Да, прочетохте правилно. Освен CV е добре да подготвите и персонализирано мотивационно писмо за всяка позиция, за която кандидатствате.
В него трябва ангажиращо, ясно и подредено да обясните защо именно вие сте най-подходящият професионалист за тази позиция. Опишете ключовите си умения накратко и обяснете защо искате да се развивате в избраната от вас компания.

Консултантите на H2H съветват:

“Добре написаното мотивационно писмо може да ви постави сред първите кандидати, които бихме потърсили за интервю.”

Въпреки това, мотивационното писмо не е единственото нещо, което трябва да променяте при кандидатстване в различни компании. Вашата автобиография трябва да включва умения и знания, подходящи за съответната позиция. Опитайте се да устоите на изкушението да опишете всяка една позиция, която сте заемали някога. Ако допуснете тази грешка, вие не просто давате прекалено много информация на вашия рекрутър, но и рискувате да бъдете определени като прекалено квалифицирани за съответната позиция.

Използвайте сайтовете за обяви правилно

Всички популярни сайтове за обяви за работа, като jobs.bg, zaplata.bg, jooble.org и, разбира се, h2hbg.com, имат опцията за търсене на позиции по ключови думи, локация, име на позицията и други.

Не винаги кандидатстването на всяка позиция, която ви попадне е добра, а още по-малко ефективна идея. Вместо това се съсредоточете върху длъжности, които отговарят на квалификациите ви. Затова е добре да отделите време и да помислите с какво бихте желали да се занимавате (разбира се, съобразено с вашите умения и образование) преди да започнете процеса по търсене на работа.

Създайте лист с организации, чиято култура ви допада и в които бихте искали да работите. След това, проверете социалните им профили, както и уебсайтовете им, защото обикновено компаниите споделят информация за свободните си позиции на тези места. По този начин не само ще видите от какви специалисти се нуждаят в момента, но и какви изисквания имат към кандидатите си.

Консултантите на H2H съветват:

“Нормално е да получавате откази, когато сте в процес на търсене на работа. Вместо да се обезкуражавате, опитайте се да се научите от грешките си и продължете да кандидатствате докато не получите атрактивно предложение. Имайте предвид, че чакането за обратна връзка от вашия рекрутър след проведено интервю също удължава времето, в което сте без работа. Затова не спирайте да кандидатствате на правилните позиции за вас. Най-лошото, което може да се случи, е да получите отказ или да имате право на избор от няколко получени оферти от работодатели.”

Обърнете внимание на начина, по който изглеждате и по който се държите

Може би външният вид не трябва да има толкова голямо значение, но опита ни показва друго. Първите няколко минути от интервюто за работа са ключови, защото именно тогава се създават първите впечатления. Постарайте се да изберете облекло, което е подходящо за позицията и компанията, в която кандидатствате. Неслучайно има толкова много поговорки за дрехите. Двете ни любими са: “По дрехите посрещат, по ума изпращат” и “Обличай се за работата, която искаш, а не за работата, която имаш”.

Друга грешка, която може да допуснете по време на интервюто, е да подведете работодателя си, като използвате заучени, клиширани отговори, изкуствени усмивки и престорени пози. Компаниите искат да знаят кого наемат, какъв е неговият характер, какви са неговите меки умения. Така че, ако не се държите естествено на интервюто, ще ви бъде трудно да отговорите на (вече грешните) очаквания на мениджъра си по време на първия работен ден.

Консултантите на H2H съветват:

Един от начините, по които можете да покажете вашия истински характер на работодателя си, е да разкажете история за вашето минало. Например, когато ви попитат въпрос за уменията ви, споделете за ситуация, в която сте ги използвали. Колкото повече факти предоставяте, толкова по-убедително ще се представите на интервюто.”

Също така е добре да се придържате към определен етикет по време на интервюто. Една от най-големите грешки, които можете да допуснете е да злословите срещу бившите си колеги или шефове. Това ще направи негативно впечатление на човекът, който ви интервюира и той веднага ще се замисли какво бихте казали за неговата компания при последващо кандидатстване на друго място.

Разчитайте на контактите и препоръките ви

Вашата мрежа от лични и професионални контакти, било то онлайн или в реалния живот, е от изключително значение за успешното ви намиране на нова работа. Няма как да знаете от къде може да изникне поредната атрактивна възможност или кой може да ви помогне в търсенето, докато не споделите намеренията си с контактите ви.

Препоръките също са много важни и работодателите ги преглеждат внимателно. Затова е добре винаги да изисквате такива от вашите шефове, колеги или клиенти. Не пропускайте да добавите информация за тях във вашия LinkedIn профил.

Бъдете търпеливи и внимавайте за грешки

Разбираме, че търсенето на нова работа, може да ви се струва като игра на мултитаскинг, която ви кара постоянно да сте нащрек. Има толкова много неща, за които трябва да помислите, когато искате да впечатлите мечтания работодател.

Консултантите на H2H съветват:

“Преди да изпратите вашата кандидатура, имейл, мотивационно писмо или писмо с благодарности, се уверете, че в него няма правописни или пунктуационни грешки. Най-вече, внимателно проверете дали сте написали името на компанията или на бъдещия си работодател правилно.”

Не забравяйте, че винаги имате нашата подкрепа

Когато сте навлезли дълбоко в процеса на търсене на работа, може да се почувствате сякаш сте се изправили сами срещу милиони други кандидати.

Всъщност, обаче, трябва да помните, че винаги имате верен партньор в лицето на консултантите на H2H. Нашата цел е да свързваме правилните кандидати с най-подходящите за тях компании и позиции.

Ние не просто ще ви помогнем с усъвършенстването на вашето представяне, но и ще сме до вас през всяка стъпка от процеса. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от съдействие при кандидатстване за работа.

Изпратете ни вашето CV още днес, а ние ще ви потърсим, за да определим начините за съвместна работа!

H2H ви помага да развиете вашия потенциал.

Насладете се на пътя си към успеха!

Разгледайte всички статии в блога

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

и научавайте първи за всички новини

  Абонирайте се за нашия имейл бюлетин

  и научавайте първи за всички нови позиции

   Ще отделим специално време, за да се запознаем детайлно с нуждите на Вашия бизнес при достигането на резултати.

   Способни сме да достигнем и непостижимото. Това ни прави перфектния партньор за целящите неограничени успехи.

   Считаме, че коректните отношения са по-важни от всичко. Поддържаме високи нива на професионализъм, изграждайки взаимоотношения.

   Готови сме да Ви съдействаме във всеки един момент, а работното ни време приключва когато сме удовлетворили напълно Вашите желания. 

   Съвместната работа е най – ефективният начин да бъдем по-креативни и да постигаме желаните резултати.

   Успехите ни са най-завидното доказателство за това колко много обичаме работата си. Страстта е нашата отличителната черта и задължителна съставка на всеки наш проект.